Brede school Het Dok
Plaats: Oegstgeest
Architect:DMV architecten Kerkrade
Aannemer: AKS Specials BV
Opdrachtgever: Van Wijnen Bouw Sittard

Passend in het groen aan de westkant van Oegstgeest is verrezen Het Dok, een brede school met basisonderwijs en verwante functies. Drie hoofdthema’s komen in het ontwerp naar voren, te weten frisse lucht, onbelemmerd daglicht en gebruikmaking van natuurlijke materialen.

 Soms passeren projecten de revue die wezenlijk in hun omgeving passen. Zo’n gebouw is de Oegstgeestse brede school Het Dok. Het Dok, naar een ontwerp van architectenbureau Paul de Ruiter, omvat een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en een ruimte voor multifunctionele doeleinden. Grotendeels verantwoordelijk voor die gelukte assimilatie is de glasgevel van AKS Specials BV. De glasdaken en gevelfabrikant uit het Limburgse Grubbenvorst maakte voor het schoolgebouw een gevel met glaspanelen in drie groentinten, die zijn aangebracht in ogenschijnlijk willekeurig verband. Met als extra bijzonderheid dat omringende bomen hierin reflecteren.

Zelf herstellend

Toch zijn die panelen niet het bijzonderst aan het werk. De beglazingsprofielen zijn speciaal voor dit werk ontwikkeld vanwege de sparingen die benodigd waren voor de natuurlijke ventilatie van het gebouw. Aluminium bleek daarvoor een te zwak materiaal.’ Wat volgde was een met de architect ingezette zoektocht, waarna de keus uiteindelijke viel op zogeheten Magnelis profielen. Dit is een verzinkt ogende staalsoort, sterk en mooi tegelijk. Het materiaal is goed bestand tegen zoutinvloeden uit de omgeving en ook het zelf herstellende vermogen ervan is bijzonder: na regen vloeien eventuele aantastingen als vanzelf weer dicht.

Pionieren

AKS Specials ontwikkelde, engineerde en produceerde de beglazingsprofielen geheel in eigen beheer. Ze zijn gemaakt met flensen aan beide zijden, waartussen de glaspanelen worden geklemd. Bijzonder aan de opdracht was dat het engineeringstraject nog liep, terwijl diverse onderdelen al waren besteld. Hier is met gezamenlijke inspanningen iets ontwikkeld dat wezenlijk anders is dan standaard.

 

overzicht projecten